sobota, 8 czerwca 2013

Lemoniada

Na tak gorący i ciężki dzień jak dzisiaj jest idealna...
Tak naprawdę można ją skomponować według własnego smaku i uznania. Ja bardzo lubię wersję z limonkami zamiast cytryn, ale akurat nie udało mi się ich dzisiaj kupić. Najważniejsze, żeby było dużo lodu i mięty. Jeśli chcecie osłodzić sobie trochę cierpki smak cytryn sugeruję odrobinę cukru brązowego :)
Orzeźwiająca pycha!

Skład mojej lemoniady (na 1 szklankę)
1 cytryna/ limonka
kilka listków mięty
szczypta cukru brązowego
lód
woda gazowana lub niegazowana

Cytrynę, miętę i cukier delikatnie rozgnieść na dnie szklanki, miętę przed wrzuceniem trzeba zbić żeby wydobyć z niej aromat (wystarczy położyć ją na jednej dłoni i klasnąć :) ). Dodać dobrze pokruszony lód (jeśli nie macie kruszarki do lodu, najlepiej zawinąć go w bawełnianą ściereczkę i potłuc np. tłuczkiem do mięsa) i całość zalać zimną wodą. A potem pić, i pić, i pić...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz