czwartek, 20 czerwca 2013

Kolacja u Mamy, krewetkowe wrappy i szparagowe szaszłyki

Wczorajsza kolacja wypadła zupełnie spontanicznie. Ja chciałam wyciągnąć moją Mamę na miasto, ona jak zwykle była czymś zajęta i krakowskim targiem wpadliśmy wieczorem do niej. W lodówce miałam pół pęczka zielonych szparagów, a że leżały tam już czas jakiś, wzięłam je ze sobą z myślą, że coś wykombinujemy. Po drodze podjechaliśmy do sklepu po wino i mój Ł. przypomniał sobie, że widział fajny przepis na szaszłyki ze szparagów przekładane serem halloumi. Akurat udało nam się kupić potrzebne składniki więc mogliśmy wcielić w życie plan szaszłykowy.

Moja mama przygotowała kolację na zimno - wrappy z krewetkami i pastą z awokao, nasze szaszłyki okazały się dobrym uzupełnieniem jej dania.  Do tego białe wino z lodem i talerz owoców na deser, żyć nie umierać. Wrappy okazały się bardzo sycące, my we czwórkę najedliśmy się do pełna. Można je podać jako danie główne, albo przystawkę. Wieczorem sprawdzą się jako lekka kolacja.

Oryginalny przepis na wrappy pochodzi z tej strony, ale moja Mama nie była by sobą, gdyby go odrobinę nie zmodyfikowała. Z resztą wcale jej się nie dziwię, bo gotowych sosów sałatkowych to my nie lubimy. Po co truć się chemią, skoro tak łatwo, można samodzielnie stworzyć coś o niebo smaczniejszego i zdrowszego? Sos z przepisu został zastąpiony sokiem z limonki, pieprzem cytrynowym i solą. Nasz przepis wygląda następująco:


 WRAPPY


Składniki:
4 placki tortilla
krewetki koktajlowe 200g
2 sztuki awokado
2 pomidory
sok wyciśnięty z 1 limonki
sok wyciśnięty z 1 cytryny
kolendra
kilka liści sałaty
ząbek czosnku
mała cebulka
pieprz cytrynowy
 sól






Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę, dodać do niej sok z 1 cytryny i wrzucić krewetki na około minutę. Do miski wlać sok z limonki dodać pieprzu cytrynowego i szczyptę soli, wymieszać. Awokado obrać ze skóry, pozbawić pestki, wrzucić do sosu i dokładnie rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Następnie dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Pomidory i cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę i razem z krewetkami i kolendrą wymieszać z awokado, całą masę doprawić solą. Na tortillę wyłożyć kilka listków sałaty i rozsmarować pastę. Placki ściśle zrolować i odłożyć do lodówki na około 20 minut. Po wyjęciu, pokroić w grube plastry i ułożyć na talerzu.

W czasie jedzenia, stwierdziliśmy, że do masy przydało by się dodać jakiś serek np. almette śmietankowy albo ostrowia, żeby całość była jeszcze bardziej kremowa w smaku i konsystencji. Następnym razem na pewo udoskonalimy przepis.






SZASZŁYKI SZPARAGOWE
Składniki:
zielone szparagi
ser halloumi
ząbek czosnku
oliwa

Przygotowanie:
Odciąć zdrewniałe końce szparagów i pokroić je na trzy części. Ser pokroić w równe, niezbyt duże kawałki. Obydwa składniki naprzemiennie nadziać na patyczki do szaszłyków.


 Czosnek pokroić w drobne plasterki. na patelni grillowej rozgrzać odrobinę oliwy i ułożyć szaszłyki, smażyć ok. 2-3 minut z każdej strony. Podczas obracania, dodać czosnek, uważając żeby się nie spalił. Kiedy ser się ładnie przysmaży na złoty kolor, zdjąć patelnię z ognia. Gotowe.




Kiedy postawiliśmy talerze z wrappami i szaszłykami na stole, niemal jednocześnie stwierdziliśmy "brakuje sosu!". Mama doskoczyła do lodówki triumfalnie krzyknęła "mam jogurt naturalny i rzodkiewkę!" Okej.. w takim razie sos do smaku, moim zdaniem pasuje do obu dań.

Sos:
jogurt naturalny/bałkański/grecki
rzodkiewka drobno posiekana
ząbek czosnku
koperek, posiekany
sól, pieprz

Całość wymieszać ;)



DESER
Na deser były pyszne owoce, nic więcej nie trzeba.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz