piątek, 14 czerwca 2013

Bruschetty z tapenadą oliwkową i szynką prosciutto

Wiem, że to danie nie należy do lekkich i dietetycznych, ale co poradzić na to, że tak bardzo mi smakuje? Jest to jedna z prostych potraw do zrobienia "na szybko", która eweluowała z formy podstawowej do bardzo wyszukanej. Białe pieczywo zamieniłam na bagietkę korzenną. Na pomidory mamy sezon, a mozzarella z bawolego mleka, bije wszystkie inne na głowę. Pomysł na  prosciutto i tapenadę z oliwek też przyszły z czasem.

Bruschetta dobrze sprawdzi się jako mała przystawka przed głównym daniem, albo jako dodatek np. do kremu z pomidorów. Może także stanowić samodzielny posiłek, z lampką wina stanie się pyszną kolacją. W tak prostej kuchni, najważniejsza jest jakość składników. To tylko kilka elemetów, które w połączeniu mają stworzyć coś smakowitego, dlatego uważam, że nie warto na nich oczędzać. Inwestycja szybko Wam się zwróci, w postaci zadowolenia z pysznego jedzenia :)

Składniki:
bagietka korzenna pokrojona w kromki o grubości 1 cm
pomidor, sparzony i obrazy ze skórki
mozzarella di bufala
szynka prosciutto
garść czarnych oliwek
1 ząbek czosnku
2 -3 łyżki oliwy
sól i pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć pergamin, a na niego kromki pieczywa, każdą skropić odrobiną oliwy. Pomidora pokroić w drobną kostkę doprawić solą i pieprzem i ułożyć na bagietce. Mozzarellę delikatnie porozrywać na mniejsze cząstki i ułożyć na wierzchu każdej kromki. Całość wstawić do piekarnika z włączonym termo obiegiem na 10-15 minut.

Tapenada:
Oliwki zmiksować z czosnkiem, szczyptą soli i oliwą. Tapenada powinna mieć zwartą konsystencję, więc oliwę dolewajcie powoli aż do uzyskania pożądanego efektu.

Po wyjęciu grzanek z piekarnika, na każdą kromkę nałożyć odrobinę tapenady a na wierzch plaster szyki prosciutto.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz