piątek, 26 lipca 2013

Placki z płatków owsianych - zdrowe śniadanie

Czasem zdarza się tak, że wstajemy rano, drepczemy do kuchni bo w brzuchach burczy, a tu niespodzianka! Nie ma pieczywa.. ups.. ktoś zapomniał kupić. Co teraz? Przecież nie zjem twarożku, albo jajka na miękko bez kromki chlebka. Nie umiem tak! Dziś był właśnie taki dzień. Widziałam narastającą panikę w oczach Ł., więc musiałam zareagować szybko. W końcu nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia :) Płatki owsiane to jeden z tych produktów, które są w domu zawsze. Na gotowanie owsianki trochę nie było czasu, a placki to idealna alternatywa. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, ja zawszę robię je "na oko", ale dziś specjalnie policzyłam łyżki, żeby podać Wam proporcje. W przepisach, które czytałam w internecie, podają żeby nie używać płatków błyskawicznych. Nie wiem czemu, ja akurat właśnie takie miałam w domu i placuszki wyszły pycha.
 
Przepis na 4 placki:
7 łyżek płatków owsianych
2 łyżki otrębów żytnich
1 łyżka syropu z agawy (zamiast cukru)
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta cynamonu
szczypta soli
 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki suche wsypać do miski, wbić jajko, dodać jogurt i wymieszać. Posłodzić syropem z agawy. Ciasto powinno mieć dosyć zwartą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypcie płatków. Patelnie posmarować olejem i rozgrzać. Ciasto nakładać łyżką i formować niezbyt grube placki. Smażyć ok 2 minut z każdej strony. Podawać z sezonowymi owocami i dodatkowo polane jogurtem naturalnym.
 
 



 

4 komentarze:

  1. ostatnio robiłam takie same! tylko bez syropu z agawy. Szybkie, pyszne i zdrowe śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają, muszę koniecznie wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio moje ulubione śniadanie ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę też wrócić do tego przepisu, dawno z niego nie korzystałam :)

      Usuń