wtorek, 23 lipca 2013

Szybka przekąska na wieczór filmowy, albo dla niespodziewanych gości!

Odrobinka kuchni tex-mex. Ostatnio były tortille, no to dziś na warsztat bierzemy nachosy. Zwykłe kukurydziane chipsy, nic nadzwyczajnego, ale przyjemnie jest coś pochrupać kiedy oglądamy film. Przepis polecam też jako przekąskę dla znajomych - danie jednotalerzowe, więc integrujące :) Jadłam je kilkukrotnie jako przystawkę w warszawskich knajpach i pomyślałam żeby odtworzyć je w domu. Całość można urozmaicić różnymi sosami, tym razem postawiłam na zwykły jogurt bałkański - dobrze łagodzi smak ostrej papryczki!
 Składniki:
paczka nachosów
3-4 plastry marynowanej papryczki jalapeno
1/2 czerwonej cebuli
garść czarnych oliwek
ser cheddar -według uznania
jogurt bałkański
Przygotowanie:
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Cebulę pokroić w piórka, oliwki w plasterki, a papryczki w drobną kosteczkę. Cheddar zetrzeć na grubym oczku. Nachosy wyłożyć na blaszkę i równomiernie wysypać na nie oliwki, papryczki, i cebulę. Całość oprószyć serem. Piec przez 3 -4 minuty w 100C, do momentu aż ser się rozpuści. Podawać z jogurtem albo innymi sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz