czwartek, 18 lipca 2013

Pizza z serem halloumi

To jeden z moich ulubionych przepisów na pizzę. Moim zdaniem ciasto jest wyśmienite, niezbyt grube, ładnie wyrasta na brzegach. Połączenie smaku trzech różnych serów też bardzo mi odpowiada. Na tej stronie, pizza została nazwana pasterską, może dla tego, że jest taka prosta, wręcz rustykalna, mimo że ser halloumi do pospolitych nie należy. Przynajmniej nie w naszym kraju. Posypana liśćmi szpinaku i skropiona oliwą smakuje idealnie. Dziś nie udał mi się kupić szpinaku, ale miałam w lodówce szynkę prosciutto, pasowała wyśmienicie.

Przepis, na 1 pizzę:
200g mąki
 1 łyżeczka soli
 125 ml wody
 20 g świeżych drożdży
 1 łyżeczka cukru
 1 łyżka oliwy

1 mozzarella di buffala
1/4 kostki sera halloumi
4 plasterki sera koziego w roladce 

Przygotowanie:

Sos jest taki sam, jak w pizzy z oliwkami i salami. 

Najpierw przygotować rozczyn: do ciepłej, ale nie gorącej wody, dodać drożdże, cukier i mąkę. Odstawić, aż podwoją objętość. Mąkę przesiać, dodać do niej rozczyn i oliwę, posolić. 

rozczyn po
rozczyn przed

























Ciasto wyrobić aż będzie gładkie o łatwo odejdzie od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 


Po tym czasie, rozwałkować, posmarować sosem i wyłożyć 3 rodzaje sera. Piec na kamieniu w maksymalnej temperaturze przez ok 10 minut. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz