wtorek, 16 lipca 2013

Tartaletki z boczkiem i kozim serem

Nie pamiętam skąd znam ten przepis. Zawsze staram się wrzucać tutaj źródła, z których czerpię, ale tym razem to niemożliwe. Zwyczajnie nie pamiętam. Wydaje mi się, że wyczytałam go w którymś numerze Kuchni.. Jeśli coś mi się podoba i po pierwszym wykonaniu wiem, że jeszcze nieraz użyję tego przepisu, zapisuję go w moim kuchennym moleskinie. Tak też stało się tym razem. Od czasu do czasu przygotowuję te tarteletki, czasem jako przystawki a czasem, tak jak dziś, jako danie na kolację. 

Przepis dla 2 osób:
2 prostokąty ciasta francuskiego
1 pomidor
4 plastry boczku
czerwona cebula
roladka koziego sera
1 łyżka musztardy
1 łyżka śmietany
sól, pieprz

Przygotowanie:
2 płaty ciasta francuskiego wyjąć z zamrażalnika i pozostawić do rozmrożenia. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę.




W miseczce wymieszać musztardę i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w niezbyt grube, okrągłe plastry. Z roladki koziego sera odkroić cztery plasterki.  Plastry boczku pokroić w kostkę i podsmażyć tak by zrobiły się chrupiące. Gdy ciasto trochę zmięknie, odpowiednio je przyciąć i wyłożyć nim foremki.

Na dno tarteletek nałożyć sos z musztardy i śmietany a następnie pomidory, cebulę, boczek. Na wierzch tarteletki położyć plasterek koziego sera.


Piec w temperaturze 180 C około 20 minut, do zrumienienia ciasta.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz