wtorek, 8 kwietnia 2014

Przednówkowa szczawiowa

Nowalijek jeszcze brak, a zimowych smaków już mi się nie chce. Kapuście z grzybami mówię "do zobacznia w przyszłym roku!" Sezonu na szczaw też jeszcze nie ma ale kto powiedział, że nie można mieć szczawiu w słoiku? Moja Mama zadbała o zapasy i tym sposobem już w kwietniu możemy bezkarnie raczyć się letnimi smakami.. Przepis jest niedokładny bo to taka zupa "na oko" i każdemu wyjdzie trochę inaczej.
 
 
Składniki na ok 3-4 porcje:
70 dag świeżego szczawiu (lub słoik zawekowanego)
1 surowe jajko lub śmietanka
4 jajka na twardo
sól
 
Przygotowanie:
Jeśli używacie świeżego szczwiu należe go najpierw dokładnie wypłukać, żeby pozbyć się piasku. Następnie poodrywać listki i poszatkować. Po włożeniu do garnka zalać wodą tak żeby całkowicie zakryć liście, posolić i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut - liście mają się zblanszować. Spróbować wywaru i ocenić czy nie jest zbyt kwasny - jeśli tak możecie dolać trochę wody. W oryginale zupę należy zaciągnać jajkiem. Surowe jajko trzeba wbić do miseczki i rozbełtać, następnie dolać do niego nieco ciepłego wywaru i energicznie zamieszać, uważając by jajko się nie ścieło. Tak przygotowane wlać do zupy. Pamiętajcie, że zupy nie możecie już doprowadzić do wrzenia! Jest też wersja dla leniwych. Zamiast jajka można użyć śmietanki :)
 
Do każdej porcji ugotować jajko na twardo i podawać!

 
 

4 komentarze:

  1. Mój mąż dałby się pokroić za taką miseczkę z zupą szczawiową :) Ja niekoniecznie :) Bardzo ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A szczawiowa jest specyficzna, nie każdy ją lubi:)

      Usuń
  2. też robię, ale dodaję jeszcze ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, jest rzadsza i nie zabielam :]
    ale mimo to - szczaw uwielbiam i też zawsze wekuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak to, zabielasz śmietanką :) widziałam w przepisie! ;)

      Usuń