poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Wiosenna sałatka z rukolą i malinami


Ta sałatka to doskonały przykład na kuchenną improwizację.  

- "Przydałaby się jakaś sałatka do obiadu." 
- "a co mamy?"
- "nooo jest rukola, to co kupić do tego?"
- "to może gruszkę? ser jest i pestki też."
- "dobry pomysł, to dodaj jeszcze kilka malin.."

I tym sposobem już po kilku chwilach sałatka była gotowa, w towarzystwie wieprzowej polędwiczki smakowała wyśmienicie. To nic, że jeszcze nie sezon na maliny, wiosna przyszła, więc przywołujemy lato...

Składniki:
rukola
gruszka
maliny
ser (może być gorgonzola, ja użyłam camemberta)
pestki dyni
pestki słonecznika

1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:
Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Gruszkę pokroić w drobne słupki, ser rozdzielić palcami na mniejsze kawałeczki. Pestki podprażyć na patelni. Dodać maliny i całość posypać pestkami. Ocet wymieszać z oliwą i doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać tuż przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz