piątek, 4 kwietnia 2014

Jajka zapiekane w bułkach

Przepis świeżutki i cieplutki niczym bułeczki wyjęte z pieca. Na dzisiejsze śniadanie zaserwowałam coś innego niż nasz "zestaw klubowy" czyli jajko na miękko twarożek i dżem. Dzisiaj były jajka zapiekane w bułkach. Brzmi trochę wariacko, ale to ciekawy sposób na odczarowanie śniadaniowej rutyny. No i najważniejsze, całość przygotowań to 20 minut, pod warunkiem, że cebulową konfiturę zrobicie dzień wcześniej.
 
Przepis pochodzi z tej strony.
 
 
Składniki dla 2 osób:
2 kajzerki
2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli
6 cienkich plastrów sera camembert
2 jajka
sól, pieprz
kilka listków bazylii
 
Konfitura z czerwonej cebuli:
1 łyżeczka masła
1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki octu
sól
 
Przygotowanie:
Zaczynamy od konfitury, na patelni rozpuszczamy masło i podgrzewamy na nim cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajmy cukier i ocet i mieszamy by wszystko się połączyło. Podgrzewamy żeby ocet  się zredukował, na koniec solimy i odstawiamy.
 
Wierzchy bułek odcinamy i drążymy uważając żeby nie uszkodzić ścianek i spodu. Na dnie każdej kajzerki kładziemy odrobinę konfitury cebulowej, następnie przykrywamy cienkim plasterkiem sera. Boki również wyściełamy serem. Wbijamy po jajku i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15 - 20 minut aż białko się zetnie. Po wyjęciu z pieca dekorujemy bazylią i podajemy z pozostałą ilością konfitury.

 
 
 

1 komentarz: