piątek, 18 kwietnia 2014

Ziemniaki ze śledziem i śmietaną

Jak Wielki Piątek to i potrawa postna. U nas od zawsze na obiad je się ziemniaki ze śledziem i śmietaną. Może śledzie to nie jest wybitnie wielkanocny przysmak ale u nas tak jest i już. Proste danie doprawione szczyptą rodzinnej tradycji smakuje niewiarygodnie dobrze.


Składniki dla 4 osób:
ziemniaki wg. uznania
śledzie zrobione przez Babcię (solone w oleju)  i Mamę (marynowane w occie i zalane olejem)
kwaśna śmietana
koperek
masełko
sól

Przygotowanie:
Słoik śledzi wydębić od Mamy, ziemniaki obrać i ugotować. Wyłożyć na talerz dodać śledzie i śmietankę, posypać koperkiem i dodać odrobinę masła. Posolić i wcinać ze szklanką kefiru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz