wtorek, 15 kwietnia 2014

Pakieciki z ciasta francuskiego

Dzisiaj znowu śniadaniowo, mam ochotę zmieniać poranne menu. To chyba ta wiosna tak na mnie działa! Dzisiaj propozycja na ciepło zarezerwujcie sobie na przygotowanie pół godziny. Pikantne pakieciki z ciasta francuskiego wypełnione ricottą i ostrym chorizo postawią Was na nogi! Do tego trochę zieleniny - u mnie roszponka.
 
Można je zaserwować również jako przystawkę albo imprezową przegryzkę.
 
Przepis znalazłam tutaj ale lekko go zmieniłam, zieleninę wolę świeżą i chrupiącą niż zapieczoną w środku :)
 

 
Składniki dla 2 osób:
2 płaty ciasta francuskiego (ale tych małych prostokątów)
pokrojone w cienkie plastry chorizo
cheddar
ricotta
jajko
roszponka
 
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Płaty ciasta lekko rozwałkować i posmarować ricottą. Na ser wyłożyć plastry chorizo i posypać startym cheddarem. Zwinąć w rulonik zaczynając od dłuższego boku. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok 20 minut. Podawać z zieleniną.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz