Zupa ma cudownie soczysty zielony kolor jak wiosenna trawka. Mięta podkręca smak groszku i sprawia, że zupa ma odświeżający smak. Żeby nadać jej nieco wielkanocnego charakteru możecie podać ją z jajkiem. U nas w takiej wersji będzie podana na świąteczny obiad.
Składniki:
1 ziemniak
1 litr bulionu (warzywny lub drobiowy)
1 opakowanie mrożonego groszku
mięta
kolendra
limonka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaka gotujemy w bulionie, kiedy zrobi się miękki wsypujemy zielony groszek i gotujemy ok 30 minut. Groszek musi zmięknąć. Dodajemy liście świeżej mięty, kolendry, sok i startą skórkę z połowy limonki. Całość miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
u mnie dziś była na obiad :] ale zbieg okoliczności!
OdpowiedzUsuń