piątek, 23 maja 2014

Tarta z truskawkami

Dobry pomysł dla tych, którym wiecznie się śpieszy i nie chcą zbyt dużo czasu spędzić w kuchni. Rach, ciach i tarta będzie gotowa. Najdłużej piecze się spód, reszta to już zwykła formalność. Połączenie mascarpone, bitej śmietany, truskawek i kruchego ciasta nie wyjść źle, po prostu. Jeśli macie ochotę na jakąś weekendową pychotę - polecam.
 
Przepis na spód, jak zwykle ten sam, jeszcze mnie nie zawiódł, a proporcje na krem podejrzałam tu
 
 
Składniki na ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki lodowatej wody
pół kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego w kawałki
 
plus:
1/2 kg truskawek
200 ml śmietany kremówki
500 g mascarpone
5 łyżek cukru waniliowego
 
Przygotowanie:
Ciasto zagnieść i uformować z niego kulę, odłożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, wyjąć i rozwałkować na pergaminie, żeby było łatwiej przełożyć do foremki, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np fasolą.  Piec 40 minut w 180 stopniach (po 20min pieczenia zdjać fasolę i piec bez przykrycia). Pozostawić do ostygnięcia.
 
Truskawkom obciąć szypułki i pokroić w cienkie plastry. Śmietanę ubić a następnie utrzeć z mascarpone i cukrem. Na ostygnięty spód wyłożyć masę a na wierzchu ułożyć truskawki. Gotowe.
 
 

1 komentarz: