niedziela, 1 czerwca 2014

Kruche z owocami i pianą

To ciasto można dowolnie modyfikować, wymieniając owoce na te, na które aktualnie jest sezon. Ponieważ truskawki królują na wszystkich warzywno-owocowych stoiskach to nie mogłam wybrać nic innego. A okazja? Na dobre ciasto zawsze się znajdzie, ale to było dla mojej kochanej Mamy. Zjedzone szybko i do ostatniego okruszka :)

Składniki:
2 szklanki mąki
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
3 łyżki śmietany
szczypta soli
1 kg truskawek
na pianę:
4 białka
szklanka cukru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Blaszkę wysmarować masłem posypać tartą bułką. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Truskawki obrać z szypułek przekroić na pół i i ułożyć na cieście. Piec w 180 stopniach aż ciasto się lekko zarumieni (20 - 30 minut). W tym czasie ubić białka z cukrem. Po wyjęciu ciasta z pieca wyłożyć na nie ubite białka i piec kolejne 30 minut aż beza ładnie się zrumieni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz