niedziela, 18 maja 2014

Ciepłe ciastko czekoladowe na cześć Kuby!

U nas od piątku wielkie święto, bo do rodziny dołączył mały człowiek! Radości nie ma końca więc na uroczystym obiedzie wspólnie opijaliśmy nowe pokolenie. Mam nadzieję, że dzielna Mama wybaczy mi, że dzień po narodzinach jej synek pojawia się w wirtualnym świecie. Na cześć Kuby hip hip huurrrraaaa!

Jeszcze kilka słów o deserze. Ciastko jest mocno wilgotne i bardzo czekoladowe. Zgodnie z przepisem powinno być płynne w środku, to niestety nie wyszło ale wcale mu to nie zaszkodziło. Podałam je z kulką lodów waniliowych i truskawkami.  Przepis pochodzi z książki "Czekoladowe słodkości" wydawnictwa Jedność.

Przepis na 4 porcje:
nadzienie:
50 g gorzkiej czekolady
70 ml ciepłej wody
2 żółtka
10 g masła
30 ml oliwy
starta skórka z połowy cytryny

ciastka:
45 g gorzkiej czekolady
14 g masła
7 g mąki
23 g cukru
1 g gałki muszkatołowej
1 jajko

Przygotowanie:
Nadzienie: Pokruszoną czekoladę rozpuścić ciepłą wodą, następnie ubić mikserem. Po wystygnięciu dodać żółtka i stopione masło po czym wlewać powoli oliwę. Wymieszać wszystkie składniki i dodać skórkę z cytryny. Masę włożyć na 10 minut do lodówki, wyjąć i znowu ubijać przez minutę na puszysty krem. Włożyć ponownie do lodówki a gdy stwardnieje wyjąć i za pomocą łyżeczki uformować kulki o średnicy 2,5 cm. Ułożyć na talerzu i zamrozić.

Ciastka: Czekoladę stopić z masłem aż osiągnie 50 stopni C. Mąkę wymieszać z cukrem i gałką muszkatołową po czym małymi ilościami dodać do stopionej czekolady. Wbić jajko  i szybko wymieszać by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Posmarować masłem i posypać mąką 4 okrągłe foremki o średnicy ok 5 cm. Wlać ciasto do 1/2 wysokości foremek, położyć pośrodku czekoladową kulkę i zalać ciastem. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C i piec przez 10 minut aż na powierzchni ciastka powstanie cienka skórka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz