niedziela, 22 czerwca 2014

Pieczone młode ziemniaczki

Dzisiaj mam dla Was fajny sposób na podkręcenie klasyka naszych stołów czyli ziemniaków. Pokrojone w ćwiartki lekko skropione oliwą z dodatkiem świeżego tymianku, boczku i soli morskiej. Na sam koniec pieczenia odrobinę posypane startą gołdą. Pycha!



Składniki dla 4 osób:
10 - 12 młodych ziemniaków
listki świeżego tymianku
boczek surowy wędzony
sól morska
pół szklanki startej gołdy

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki. Boczek pokroić w cieniutkie plasterki. Na blaszkę do pieczenia wylać nieco oliwy i na niej układać ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć boczek, posypać listkami tymianku i solą morską. Całość jeszcze raz odrobinę skropić oliwą. Piec około 45 minut, na sam koniec posypać odrobiną startego sera. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz