środa, 21 maja 2014

Szparagi w parmezanie

Trzeba się ich najeść ile tylko można bo teraz są najsmaczniejsze! w weekend szukałam nowego sposobu na ich podanie. Z grilla już były, z wody też, zapiekane robiłam.. co by tu wymyślić? Z pomocą przyszło mi DD TVN, bo w porannym programie akurat przygotowywali szparagi, załapałam się tylko na efekt końcowy, więc w zasadzie całość odtworzyłam sama (nie było to przesadnie skomplikowane :) ) dodając od siebie rozmaryn i ząbek czosnku dla podkręcenia smaku. Mniam!
 

 
Składniki;
pęczek zielonych szparagów
parmezan
jajko
ząbek czosnku
gałązka rozmarynu
olej
 
Przygotowanie:
Przygotować dwa talarze. Na jeden zetrzeć parmezan a na drugim rozbić jajko i dobrze rozbełtać. Na patelni rozgrzać olej. Musi go być sporo żeby szparagi miały szanse dobrze się uprażyć. Szparagi obtaczać w jajku a następnie w parmezanie i wykładać na rozgrzany olej. Do smażenia dołożyć ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Smażyć aż panierka nabierze złotego koloru. Przed podaniem, odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
 


1 komentarz:

  1. Już dziś to któryś przepis z kolei gdzie szparagi są połączone z parmezanem, muszę wypróbować to wydaje mi się ze to bardzo trafione połączenie

    OdpowiedzUsuń