poniedziałek, 2 grudnia 2013

Kanapka z łososiem i sosem miodowo musztardowym

W ostatnią sobotę odwiedziliśmy z Ł. Targ Śniadaniowy. Jeśli jeszcze się tam nie wybraliście to zapewniam Was, że warto! My, jak zwykle, obkupiliśmy się w masę pysznych produktów, oliwki, hummus, chleb.. Od patrzenia na te wszystkie smakowitości sami zrobiliśmy się głodni i skusiliśmy się na kanapki serwowane przez Dużą Bułę. Ł. wziął z rostbefem a ja z łososiem. Obie niczego sobie, moim zdaniem cena lekko wygórowana bo za 2 kanapki zapłaciliśmy 35 zł. Sporo. No ale raz na jakiś czas można się skusić. Dzisiaj postanowiłam odtworzyć smak łososiowej kanapki w domu.

Składniki na 2 kanapki:
2 mini bagietki
100g łososia
serek śmietankowy np. almette
czerwona cebula
świeży tymianek

sos:
1 łyżka miodu (ja użyłam wielokwiatowego bieszczadzkiego miodku)
3 łyżki musztardy dijon
sok z cytryny
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka oliwy

Wszystkie składniki przełożyć do słoika, zakręcić i mocno wstrząsnąć, tak by się połączyły.

Przygotowanie:
Bagietkę przekroić na pół i zgrillować. Po wyjęciu z grilla lekko przestudzić i posmarować serkiem. Cebulę pokroić w piórka i położyć na serku, dodać kilka listków tymianku. Łososia zamarynować w sosie i wyłożyć na kanapkę. Wcinać.



1 komentarz: