sobota, 30 listopada 2013

Czarny makaron z tuńczykiem

Z tegorocznego urlopu przywieźliśmy sobie duuuużo czarnego makaronu, więc ciągle szukamy pomysłów na sosy do niego. Ten z tuńczyka to klasyk, stary jak świat, ale w połączeniu z czarną pastą nabiera nowych smaków. Dawno, dawno temu, kilka ciepłych letnich dni zawsze spędzaliśmy z naszymi znajomymi na działce Ł. Niedaleko Warszawy ale odległość wystarczająca żeby porządnie doładować akumulatory i zapomnieć o codziennym świecie. To właśnie tam makaron z tuńczykiem był naszym hitem, nie było wyjazdu żeby chociaż raz go nie przygotować. Oczywiście ilość składników była mocno ograniczona, ale makaron, pomidory i tuńczyk zawsze były w pogotowiu ;) Czas na sentymentalny powrót do przeszłości..

Składniki:
czarny makaron (można użyć również kokardek lub penne)
Puszka pomidorów pelati
puszka tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym)
parmezan lub inny dojrzewający ser np. pecorino
peperoncino (jeśli nie macie, można użyć ostrej papryki)
2 ząbki czosnku
słodka papryka
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wylać oliwę i podsmażyć posiekany wcześniej czosnek, uważając by się nie przypalił. Wodę na makaron posolić i zagotować. Do czosnku dodać odsączonego z wody tuńczyka, lekko przesmażyć (uwaga bo będzie strzelać!) i dodać pomidory. W tym czasie do wrzącej wody wrzucić makaron. Sos podgrzewać na średnim ogniu, odparować część wody, by stał się gęstszy. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą peperoncino. Kiedy pasta się ugotuje (ok 5-7 minut) wrzucić ją na patelnię z sosem i dokładnie wymieszać, po przełożeniu na talerz ozdobić bazylią i płatkami parmezanu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz