niedziela, 8 grudnia 2013

Zdrowe kolory oleju rzepakowego - szybkie pasty w towarzystwie podpłomyków

Trzy proste pasty, których przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. W mroźny zimowy dzień, przypomną letnie smaki. Zrobione wcześniej będą świetnym dodatkiem do śniadaniowych kanapek. Ja postanowiłam podać je z podpłomykami - ekspresowymi chlebkami z mąki i wody, i zaserwować jako przystawkę. Zamiast oliwy wykorzystałam olej rzepakowy. Jego smak jest subtelny, więc nie ma ryzyka, że szykowane przez Was potrawy będą przez niego zdominowane. Świetnie nadaje się do smażenia, ponieważ bardzo dobrze znosi wysokie temperatury. Ponadto olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego staje się coraz bardziej popularny w wielu polskich kuchniach. Na moim blogu, po raz kolejny, powiało zdrowiem!

 Więcej ciekawych informacji nt. oleju rzepakowego możecie znaleźć tutaj.



PASTA Z CIECIERZYCY
Składniki:
2 łyżki sezamu
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 puszki ciecierzycy
1 łyżka oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki kaparów
sól

Przygotowanie:
Sezam uprażyć na suchej patelni i przesypać do miksera, dodać do niego olej sezamowy i zmiksować. Następnie dodać ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i olej rzepakowy. Całość posolić dodać kapary i ponownie zmiksować 


PASTA Z BOBU
Składniki:
1/2 opakowania mrożonego bobu - ok 200 g
świeży tymianek
1 marynowana papryczka jalapeno
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
sól

Przygotowanie:
Bób ugotować i obrać z łupinek. Z gałązek tymianku oberwać listki. Wszystkie składniki umieścić w mikserze i połączyć, następnie przełożyć do miseczki i dokładnie utrzeć widelcem. W razie potrzeby, dolejcie więcej oleju, bób jest dość suchy i pasta może być zbyt piaskowa w konsystencji. 


PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Składniki:
1/2 szklanki soczewicy
1 łyżka ostrej węgierskiej pasty paprykowej
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
3 suszone pomidory (domowej roboty)
wędzona papryka
1/2 łyżki oleju rzepakowego
sól

Przygotowanie:
Soczewicę ugotować w szklance wody i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać do niej pastę paprykową, imbir, suszone pomidory oraz olej rzepakowy. Doprawić wędzoną papryką i solą. Na koniec wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę.


Domowej roboty suszone pomidory:
Składniki: podłużne pomidory, olej rzepakowy, czosnek, świeży rozmaryn, tymianek, sól morska

Przygotowanie:
Pomodory przekroić na pół i położyć na papierze do pieczenia, skórką do dołu, posypać solą morską. Suszyć w piecu rozgrzanym do temperatury 80 stopni C przez około 6 godzin, tak by pomidory się pomarszczyły, ale nie były twarde. Olej rozgrzać, prawie do wrzenia. Pomodory przełożyć do słoiczków, dodać ząbki czosnku i świeże zioła, zalać olejem i zakręcić słoiczki.

PODPŁOMYKI
Trochę się bałam czy wyjdą przygotowywane na kuchni elektrycznej, ale udało się! Moja Mama, kiedy ich spróbowała, powiedziała tylko "pamiętam jak Babcia robiła takie na kuchni węglowej..mmm..". To chyba największy komplement, jaki mogłam usłyszeć! Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę i trzeba robić je tuż przed podaniem, żeby były ciepłe. 

Składniki:
1 szklanka mąki
 100 ml wody
sól

Przegotowanie:
Ciasto zagnieść, dodając w razie potrzeby więcej mąki, lub wody i podzielić na porcje wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkować, bardzo cienko, podsypując mąką. Na kuchni rozgrzać patelnię, i kiedy będzie gorąca wyłożyć na nią placek z ciasta. Pilnować, żeby się nie przypalił. Piec około minuty z każdej strony, aż chlebki staną się chrupiące.



Ten wpis, zajął 1 miejsce w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego".
Więcej szczegółów na stronie http://pokochajolejrzepakowy.pl/kolejna-odslona-konkursu-dla-blogerow/

5 komentarzy:

  1. Gratuluję i proszę o degustację podczas grzybobrania lub wcześniej.
    Marek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje :) !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Brawo! doskonałe zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń