wtorek, 31 grudnia 2013

Sylwestrowa sałatka makaronowa

Tak naprawdę to wcale nie jest sylwestrowa sałatka ale została tak nazwana na potrzeby zbliżającej się okazji. Przepis dostałam dawno, dawno temu od mojej kumpeli P. i to u niej pierwszy raz spróbowałam tego dania, od tego czasu receptura mogła trochę ewoluować. Nawet kiedyś, jak  P. pytała mnie o ten przepis to okazało się, że ona miała w głowie trochę inne składniki:) Szybka w przygotowaniu, niezawodna jeśli chodzi o głodnych gości, bo to całkiem spora bomba węglowodanowa i każdemu smakuje. No chyba, że ktoś nie lubi tuńczyka a i tacy się znajdą.. Wrzucam przepis i zmykam szykować resztę smakołyków, chociaż  tym roku nie szaleję za bardzo, bo znajomi obiecali przygotować zupę tajską... 

Życzę Wam wszystkiego najsmaczniejszego w 2014!

Składniki:
opakowanie makaronu farfalle (kokardek)
puszka dużych kawałków tuńczyka w sosie własnym
2 pastelle tuńczykowe
1 kostka niebieskiego lazura
pestki słonecznika
kapary
rucola
sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, po odcedzeniu przelać zimną wodą, żeby dalej się  nie gotował. Ser pokroić w średniej wielkości kostkę. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Do makaronu dodać pastelle i dokładnie wymieszać żeby pokryła kokardki. Następnie dodać tuńczyka, kapary, słonecznika i ser. Zamieszać kilka razy. Na wierz sałatki położyć świeżą rucolę. Gdyby sałatka okazała się zbyt sucha można dodać odrobinę oliwa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz