czwartek, 1 sierpnia 2013

Zawijaski z ciasta francuskiego

W poprzednim poście pisałam o tym, jaki zwariowany był ubiegły tydzień. Wiele spraw nagromadziło się na raz i trzeba było ze wszystkim zdążyć. Poza przygotowaniami dla rodziny, musiałam upichcić coś dobrego dla znajomych z pracy. Z doświadczenia wiem, ze jedno ciasto nie wystarczy, najlepiej przynieść trzy różne. To bardzo miłe, że ludziom smakuje to co upiekę, ale czasem myślę, że złapałam się w swoją własną pułapkę, teraz po prostu głupio było by przynieść coś z cukierni :) Wszyscy są przyzwyczajeni do tego, że przygotuję coś dobrego. Tym razem nie było czasu na pieczenie wymyślnych i skomplikowanych ciast, postawiłam na kąski "na jeden raz", czyli migdałowe dachówki, francuskie zawijaski i ciasto z owocami i pianą. To nasz rodzinny przepis, więc chyba go nie zdradzę, poza tym nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć.. Jeśli chodzi o zawijaski, to miałam w głowie pomysł, żeby wykorzystać gotowe ciasto francuskie - połowa roboty z głowy, i upiec kwadratowe ciasteczka z nektarynką. Jednak w internecie trafiłam na całkiem ciekawy przepis, który postanowiłam lekko zmodyfikować, i tak powstały zawijaski.
Oryginalny przepis pochodzi z tej strony. 

Składniki
4 prostokąty ciasta francuskiego
1 żółtko
1/2 łyżki cukru pudru
3 łyżki masła
1 łyżka brązowego cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
3 nektarynki

Przygotowanie:
Z prostokątów powycinać trójkąty - każdy przeciąć na pół, żeby powstał kwadrat a następnie każdy kwadrat po skosie. Ciasto posmarować żółtkiem wymieszanym z 1/2 łyżki cukru pudru. Masło roztopić i podgrzać z brązowym cukrem i ziarenkami wanilii. Nektarynki pokroić w drobną kosteczkę i obtoczyć w maśle. Następnie zawijać w trójkąty ciasta, tak by powstały zawijaski. Piec w 180 C, 15-20 minut.










1 komentarz:

  1. Brakuje tu zdjęć zawijasków po upieczeniu...

    OdpowiedzUsuń