wtorek, 6 sierpnia 2013

Makaron z mozzarella di bufala i pieczonymi pomidorkami

Czasami są takie dni, kiedy zwyczajnie brakuje mi weny kulinarnej. Z reguły już koło południa wiem, co będę szykować na obiadokolację, bo w moim rozkładzie dnia to najważniejszy posiłek. Po pracy, na spokojnie, możemy usiąść sobie razem z Ł. odetchnąć obgadać dzień i przy okazji zjeść coś pysznego. Kiedy nie wiem, nie mam pomysłu, jestem po prostu zmęczona i chciała bym żeby ktoś powiedział mi co mam ugotować z pomocą przychodzi nieoceniony wujek Google. Cóż za cudowny wynalazek! Zaglądam do lodówki, wpisuję składniki w wyszukiwarkę a mój kuchenny pomocnik robi pstryk i pokazuje mi całą listę potencjalnych dań, cudownie! Robiliście tak kiedyś? Sprawdźcie ten sposób, dzięki niemu można trafić na bardzo ciekawe przepisy i odważne połączenia smakowe. Oczywiście warto kierować się zdrowym rozsądkiem, bo jak się dobrze postaramy to Google znajdzie nam przepis na kaszankę z nutellą tylko nie wiem, czy to będzie smaczne :)
Przepis, który prezentuję poniżej to efekt moich internetowych poszukiwań i pochodzi z tej strony. W zasadzie nic nowego, nic spektakularnego, ale nie od dziś wiadomo, że proste połączenia często bywają najlepsze. 

Składniki:
4 gniazda tagliatelle
6 łyżek pesto
10-15 pomidorków cherry
1 kula mozzarelli di bufala
sól morska, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
kilka listków bazylii
Piekarnik rozgrzać do 190C. Pomidorki umyć, przekroić na połówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą z oliwek doprawić solą i pieprzem. Piec około 10-15 minut. W tym czasie ugotować makaron, odcedzić i dodać do niego pesto, mozzarelle pokrojoną w kawałki i upieczone pomidorki. Wszystko delikatnie wymieszać i podawać.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz