wtorek, 13 sierpnia 2013

Nie zawsze musi być fit - mozzarella sticks (i pieczone pomidory)

Kto z nas ich nie lubi.. pyszne, ciągnące się kąski sera mozzarella w panierce..mmmm.. Samo to zdanie ma chyba milion kalorii. Nikt nie mówi o tym, żeby jeść je na okrągło z resztą mogłyby się szybko znudzić to w końcu dość ciężkostrawne danie. Ale raz na jakiś czas, na przekąskę do piwa, równie kalorycznego co mozzarella, czemu nie? Mnie najbardziej smakowały serowe paluszki z Jeff's, chociaż wystarczył jeden i miałam dość. Taką przystawkę najlepiej zamawiać dla czterech osób, wtedy jest pewność, że nikt nie dostanie szoku cholesterolowego ;) Swego czasu koleżanka podesłała mi fajny link do przepisów pewnej amerykańskiej włoszki, przeglądając jej popisy kulinarne trafiłam na rzeczone mozzarella sticks. Danie nie jest trudne do wykonania, naprawdę, każdy da sobie z tym radę, trzeba tylko pamiętać, że potrzeba czasu na jego przygotowanie, gotowe paluszki muszą trochę poleżeć w zamrażalniku. Jako dodatek i żeby chociaż trochę zdrowia znalazło się na talerzu, proponuję pieczone pomidory z oliwą i czosnkiem.

Oryginalny przepis na mozzarella sticks znajdziecie tutaj.

Składniki:
Kostka twardego sera mozzarella
3 jajka
3/4 szklanki śmietanki 30%
2 szklanki bułki tartej
3/4 szklanki tartego parmezanu
łyżka suszonego oregano
1/2 szklanki mąki
sól, pieprz
olej

Przygotowanie:
Jajka wbić do głębokiego naczynia, dolać śmietankę doprawić solą i pieprzem i solidnie wymieszać widelcem. Na osobnym talerzu wymieszać tartą bułkę, parmezan i oregano. Mąkę wysypać na trzeci talerz. Mozzarelle pokroić w równe, niezbyt cienkie słupki. Każdy kawałek obtaczać w mące, następnie jajku i bułce a potem znowu w jajku i bułce. Chodzi o to, żeby zrobić podwójną panierkę. Kiedy obtoczycie wszystkie kawałki sera, wstawcie je do zamrażalnika na około 2 godziny.






Po tym czasie,należy rozgrzać olej  na patelni i smażyć kawałki sera. Nie wkładacie zbyt wiele na jeden raz, bo temperatura oleju spadnie. Usmażone kąski przekładajcie na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

POMIDORY

Składniki:
2 pomidory
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie:
Pomidory umyć, przekroić na pół i umieścić w żaroodpornym naczyniu skórą do dołu. W moździerzu utrzeć czosnek z oliwą , rozmarynem i solą i polać tym pomidory. Zapiekać w 200 stopniach ok 20-30 minut. Podawać razem z mozzarella sticks.







1 komentarz:

  1. ja muszę to sobie zjeść *.*
    może zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń