poniedziałek, 1 września 2014

Swiss grzanka z sałatką z cukinii

Kuchnia szwajcarska to niezła zagwozdka, oczywiście pierwsze co przychodzi mi na myśl to jakże oryginalne raclette i fondue. Jednak Szwajcaria to o wiele więcej, to mieszanka kultur i kulinarnych inspiracji pochodzących z państw i regionów, z którymi graniczy. Trochę włoska i tym samym śródziemnomorska, trochę austriacka, alpejska. Jednocześnie kuchnia Szwajcarii to kuchni ludzi gór, więc musi być pożywna i treściwa właściwie nie ma w niej miejsca na dania fit i light. 

Pomysł na potrawę, którą chcę Wam zaprezentować powstał z połączenia klasycznych szwajcarskich produktów ze szczyptą włoskich smaków. Grzanki są pyszne, namoczenie ich w winie spowodowało, że są chrupiące a jednocześnie delikatne. Gałka muszkatołowa przypomina o smaku fondue a speck nadaje całości słonego smaku. Dla zrównoważenia ciężkich grzanek zdecydowałam się na cukinię i mozzarellę. Dressing z cytryny podkręcił jej orzeźwiający smak a chili nadało charakteru. Zapraszam Was do bliższego poznania tego niezwykle udanego duetu.


Składniki na 4 porcje;
1 mała bagietka korzenna
150g sera gruyer
6 plastrów specka
1 jajko
kieliszek białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
kwaśna śmietana
szczypiorek
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu

1 cukinia
1 opakowanie kulek mozzarella
1/3 papryczki chili
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. bagietkę kroimy na pół  i w poprzek tak by powstały 4 kromki. Na Suchej patelni grillowej lekko podpiekamy pieczywo. Ser ścieramy na tarce (na małych oczkach) i przesypujemy do miski. Następnie dodajemy do niego drobniutko posiekany speck, wbijamy jako i doprawiamy szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej. Jeśli masa jest za gęsta możecie dolać odrobinę wina.  Grzanki moczymy w miseczce z białym winem. Nie za długo żeby za bardzo nie rozmiękły. Do małego naczynia wlewamy oliwę i wyciskamy ząbek czosnku, doprawiamy odrobiną soli i smarujemy nią grzanki. Całość wstawiamy do pieca na około 10 minut - aż zarumienią się z wierzchu. w czasie obieramy cukinię ze skóry i obieraczką tniemy ją na długie cienkie wstążki. Na dnie talerza przygotowujemy dressing, oliwa plus sok z cytryny, pieprz i sól. Papryczkę siekamy w drobne plasterki i razem z paskami cukinii wykładamy na talerz z dressingiem. dodajemy kulki mozzarelli i i delikatnie mieszamy. Grzanki podajemy z sałatką, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.



Wpis bierze udział w akcji szwajcarskie inspiracje. 

3 komentarze: