środa, 10 września 2014

Koktajl na bazie mleka orzechowego dla pracusiów i nie tylko!

Regularne jedzenie jest bardzo ważne i wiem, że nie muszę Was do tego przekonywać. Myślę, że wszystkie biurowe pracusie znają to charakterystycznie burczenie w brzuchu koło godziny 16.00. Nasz żołądek przypomina, że o obiedzie już dawno zapomniał a do kolacji jeszcze daleko, dlatego warto przygotować sobie w domu coś, co uratuje nas od niechybnej śmierci głodowej. W mniej dramatycznej wersji od coraz głośniejszego i krępującego burczenia :) No dobrze  ale co zrobić kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś pożywnego? Poranny pośpiech jest mi doskonale znany ale przy odrobinie chęci wszystko da się zrobić. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam pomysł na sycącą i zdrową przekąskę złożoną z gruszki malin i orzechów a tak właściwie mleka orzechowego.

Szczególnie ważne są migdały, dzięki którym dostarczycie swojemu organizmowi solidną dawkę wapnia i białka. Regularne spożywanie migdałów przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu i podwyższenia tego dobrego. Jeśli to Was nie przekonuje to założę się, że wszyscy chcecie być zawsze piękni i młodzi.. i tu Was mam! Migdały to źródło substancji zwalczających wolne rodniki, które z kolei przyśpieszają starzenie się skóry.. Jak by nie było, garść migdałów niesie w sobie samo zdrowie a przygotowane z nich mleko będzie dobre również dla wegetarian lub osób z nietolerancją laktozy. Orzechy nerkowca i laskowe to dodatkowa bomba energetyczna, dzięki nim nasz mózg będzie odżywiony i będzie lepiej pracował. Czy ktoś z Was ma jeszcze jakieś wątpliwości czy wypróbować mój przepis?

Składniki:
150 g koktajlu orzechowego Felix
4 szklanki wody (200 ml)
1 dojrzała miękka gruszka
100 g malin (poza sezonem użyjcie mrożonych)

Przygotowanie:

Mleko:
Wieczorem przesypcie orzechy do miseczki i zalejcie je wrzątkiem, rano odlejcie wodę. Orzechy wrzućcie do blendera i dolejcie wodę, całość zmiksujcie. Następnie przecedźcie płyn przez sitko lub gazę. Masę możecie zachować i wykorzystać do ciasteczek, powstały płyn to nasze mleko.

Koktajl:
Mleko przelać do blendera i dodać do niego maliny oraz obraną i pokrojoną gruszkę. Całość zmiksować. Jeśli musicie ją dosłodzić sugeruję dodać 2 daktyle lub odrobinę brązowego cukru. Przelać do słoiczków i zabrać do pracy, albo wypić na miejscu!




                                             Wpis bierze udział w akcji Popołudnie z Felixem.

3 komentarze:

  1. mmm.... wygląda wybornie! aż cieknie ślinka od samego patrzenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  2. Hey :) jak długo czekałaś aż dodadzą Twój przepis do akcji ? Ponieważ ja dodałam go wczoraj i cisza :( nie ma mojego przepisu dodanego :(


    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń