środa, 3 września 2014

Carpaccio z buraka

Zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu czego chcieć więcej? Mowa o carpaccio z buraka. Prezentuje się bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie, zadowoli podniebienia zarówno jaroszy jak i zagorzałych mięsożerców. Z resztą nie będę zachwalać, po prostu spróbujcie sami je przyrządzić a nie będziecie rozczarowani. Nam zasmakowało tak bardzo, że mam je dzisiaj w swoim lunchboxie :)

Składniki dla 2 osób:
2 średniej wielkości buraki
pestki dyni
kapary
rukola
oliwa
ząbek czosnku
szczypta soli
ser dojrzewający np parmezan, pecorino, grana padano

foliowe worki do pieczenia

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Buraki umyć włożyć do torby (pamiętajcie żeby ją nakłuć) i piec przez godzinę. Kiedy ostygną obrać je ze skórki - powinna właściwie sama odchodzić i pokroić je w cieniutkie plasterki. Burakowe plastry ułożyć na talerzu, do oliwy (ilość wg uznania) wcisnąć ząbek czosnku delikatnie posolić, zamieszać i polać buraki. Na każdy talerz wyłożyć po kilka kaparów, tyle ile lubcie. Pestki dyni podsmażyć na suchej patelni i posypać nimi carpaccio. Na wierzch wyłożyć rukolę i zetrzeć odrobinę sera. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz