poniedziałek, 15 września 2014

Faszerowana perliczka z solanki

Moja Mama jest mistrzem świata, po prostu. Wczoraj przygotowała na obiad przepyszną perliczkę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami. Niebo w gębie i na talerzu. Perliczka moczyła się 12 godzin w solance dzięki czemu mięso było wilgotne i soczyste a do tego idealnie słone. Podana z pieczonymi ziemniaczkami smakowała obłędnie! Farsz z kaszy i grzybów perfekcyjnie dopełniał całość dania. Jeśli chcecie zaprosić kogoś bliskiego na niedzielny obiad ten przepis to strzał w dziesiątkę.

Składniki na 4 porcje
1 perliczka ok. 1,5 kg z podrobami 
200 g boczku wędzonego 
4 ząbki czosnku 
gałązka rozmarynu 
10 średniej wielkości ziemniaków

Farsz
ok. 100 g kaszy gryczanej
20 g leśnych grzybów suszonych
1 jajko
natka pietruszki 1/4 pęczka 
wątróbka z perliczki

Solanka
2 l wody
4 łyżki soli

Przygotowanie
Perliczkę umyć, oczyścić z pozostałości piór. Przygotować solankę, 4 łyżki soli rozpuścić w 2 litrach zimnej wody. Włożyć perliczkę i pozostawić na 12 godzin (po sześciu godzinach obrócić). Po wyjęciu perliczkę osuszyć, natrzeć czosnkiem utartym, ze świeżym rozmarynem. Ziemniaki obrać i obgotować. Perliczkę ułożyć na blaszce na gałązce rozmarynu, nafaszerować, spiąć wykałaczkami, obłożyć cieniutkimi plastrami boczku i piec około 1,5 - 2 godziny w temperaturze 180 stopni C. Po godzinie pieczenia do blaszki z mięsem dosypać ziemniaki. Po upływie 2 godzin mięso wyjąć z pieca i odstawić na 5 minut, żeby odpoczęło.

Przygotowanie farszu:
Grzyby leśne moczyć przez godzinę, po tym czasie ostrożnie zlać płyn, żeby odcedzić ewentualne drobinki piasku. Namoczone grzyby lekko posolić i ugotować do miękkości. Do ciepłego wywaru włożyć surową kaszę i odstawić na kilka godzin, żeby kasza napęczniała, nie gotować. Ugotowane grzyby posiekać razem z wątróbką i natką pietruszki, wbić do nich jajko, wymieszać z kaszą, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz