niedziela, 3 listopada 2013

Tort z malinami i kremem mascarpone.

Brakowało mi weny, żaden pomysł nie wydawał się wystarczająco dobry. Nic mi się nie podobał. Bałam się, że czeka mnie spektakularna klapa. Dlaczego? Czasem tak jest, że jak nam bardzo zależy to zaczynami wątpić w swoje siły i umiejętności. Tak właśnie było w moim przypadku. Od tygodni zastanawiałam się jaki tort przygotować na nadchodzące urodziny mojej Babci. I to nie byle jakie, bo osiemdziesiąte! Ta liczba zobowiązuje :) Zależało mi na tym, żeby to było coś innego, a nie powtórzenie tego, co już kiedyś przygotowywałam. Pewnie bezpieczniej byłoby przygotować jakiegoś "pewniaka", ale ja chciałam, żeby stosownie do okazji tort był wyjątkowy. Ostatecznie zainspirowała mnie Martha Steward, ale po przepis sięgnęłam tu. Nie jestem fanką jej programów kulinarnych, ale trafiłam na odcinek, w którym piekła różne czekoladowe cudeńka. Jednym z nich było devil's food cake i to ono posłużyło mi jako baza mojego tortu.  Jeśli chodzi o krem, robiłam kiedyś tort z mascarpone i bitą śmietaną i postanowiłam go wykorzystać. Wyszło pysznie. Goście zjadali i chwalili, więc myślę, że misja została wykonana. A co najważniejsze, Babci też smakował!



Składniki na blaty:
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki maślanki lub kefiru + 1/2 szklanki wody
50 g kakao + 1/2 szklanki letniej wody
2 duże jajka, w temp. pokojowej
115 g masła, miękkiego
200 g cukru granulowanego (dodałam 150 g)
200 g jasnego brązowego cukru

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Pół szklanki maślanki wymieszać z połową szklanki wody. Kakao dokładnie wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka. Masło utrzeć na puszystą masę powoli dodając do niego cukier. Następnie powoli wlewać do ucieranej masy jajka. Zatrzymać mikser, dodać kakao i zmiksować. Ustawić mikser na wolne obroty i naprzemiennie dodawać mąkę z maślanką, aż składniki się połączą. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem i wylać do niej ciasto. Piec 45 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Na koniec przekroić ciasto tworząc dwa blaty.

 
Składniki na krem:
300ml śmietanki kremówki
200g serka mascarpone
1 laska wanilii
2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

Śmietanę ubić na sztywno i powoli dodawać mascarpone, cały czas ucierając. Laskę wanilii przekroić na pół, łyżeczką wydobyć nasiona i dodać do kremu. Następnie dodać cukier puder i całość wymieszać za pomocą miksera. 

Dodatkowo:
nalewka z malin własnej roboty
owoce z nalewki
świeże maliny
wiórki z gorzkiej czekolady

Pierwszy blat ciasta delikatnie nakłuć widelcem i odrobinę nasączyć nalewką. Wyłożyć połowę kremu a na wierzch maliny z nalewki. Przykryć drugim blatem, nasączyć i wyłożyć resztę kremu,  rozsmarowując go również na boki tortu. Z wierzchu ozdobić świeżymi malinami i wiórkami z gorzkiej czekolady. Gotowe!











1 komentarz: