niedziela, 24 listopada 2013

Pieczone sakiewki dim-sum

Moja Mama koniecznie chciała wypróbować przepis, który podejrzała w jednym z magazynów.  Dlatego wczoraj zabrałyśmy się wspólnie do lepienia pierożków dim-sum. Wyszło nam danie, które przygotowuje się ekspresowo, i które może być zarówno przystawką jak i daniem głównym. Wszystko zależy od ilości pierożków :)

Składniki:
Ciasto do pierożków Wonton
2 marchewki
1 pietruszka
imbir
2 szalotki
1 ząbek czosnku
udziec z indyka (zmielony)
sól
pieprz
2 łyżki sosu sojowego
łyżka masła
cytryna
3 łyżki oleju roślinnego
chilli w proszku

Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i imbir pokroić w paski. Szalotki i czosnek posiekać. Na rozgrzanym maśle usmażyć warzywa, doprawić i po chwili dodać mięso z indyka. Całość zalać sosem sojowym i smażyć przez ok 5 minut. Na koniec doprawić sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Nadzienie nakładać na kwadratowe plastry ciasta Wonton (brzegi posmarować wodą) i zawinąć pierożki tworząc z nich małe sakiewki. Piec około 10 minut aż ciasto zrobi się złociste. Podawać z sosem sojowym albo słodko-kwaśnym.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz