wtorek, 29 października 2013

Croque Monsieur

Tą kanapkę prawie zawsze zamawiam będąc w Charlotte. Czy może być coś lepszego niż chrupiące pieczywo i rozpływający się ser...? Postanowiłam odtworzyć smak z Placu Zbawiciela we własnej kuchni. Nieskromnie powiem, że mi się udało i chyba uczeń przerósł mistrza. Kanapka wygląda dość niepozornie, nie jest trudna do przygotowania a smakuje wybornie. Jedynym wyzwaniem może być przygotowanie bechamelu, ale bez przesady:)
 
Korzystałam z przepisu z tej strony.

Składniki na 4 kanapki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
8 plastrów sera gruyere
8 kromek chleba np. pszenno-żytniego
8 plastrów szynki wieprzowej wędzonej
1/4 szklanki startego parmezanu
musztarda Dijon
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Chleb pokroić na kromki średniej grubości i delikatnie opiec z jednej strony np. na patelni grillowej. W tym czasie przygotować bechamel. Na patelni rozpuścić masło następnie dodać do niego mąkę i intensywnie mieszać żeby nie powstały grudki. Dolać mleko, cały czas mieszając, podgrzewać aż sos odpowiednio zgęstnieje. Dodać parmezan, dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką. Połowę podpieczonych kromek posmarować musztardą, ułożyć szynkę i plaster gruyera, przykryć kolejną kromką i z wierzchu posmarować ją bechamelem i położyć kolejny plaster sera. Całość zapiekać do momentu, w którym ser się roztopi. Podawać z sałatką z pomidorkami cherry i balsamico.



 
 

1 komentarz:

  1. Muszę poszukać tej kanapki w naszej krakowskiej Charlotte :)

    OdpowiedzUsuń