środa, 9 października 2013

Pierś z kurczaka zapieczona z ziemniakami i pomidorami.

Przepis na to danie wymyśliła moja Mama, chyba.. a jeśli nie wymyśliła to po prostu zmodyfikowała coś co przeczytała albo widziała w TV. W każdym razie to fajny pomysł na pyszną ciepłą potrawę. Świeże zioła nadają całości aromatu i smaku. Czosnku możecie dać według uznania bo dla jednego to co jest bardzo czosnkowe dla drugiej osoby wcale nie musi. My lubimy czosnek, nie boimy się go więc ja dałam dwa ząbki ale za to duuuuuuże. Polecam w ramach obiadu, ale jako kolacja też dobrze się sprawdza.

Składniki dla 2 osób:
6 ziemniaków średniej wielkości
3 pomidory
1 pierś kurczaka
świeży tymianek
świeży rozmaryn
3 duże ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
łyżka warzywka - albo inna podobna przyprawa
oliwa
sól

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach i obrać ze skóry. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Do miski z kurczakiem wycisnąć ząbek czosnku, dodać słodkiej papryki i warzywka, zalać oliwą i dobrze wymieszać. Mięso delikatnie obsmażyć na patelni, przez ok 3 - 4 minuty. Pomidory pokroić na mniejsze części. Ugotowane i obrane ziemniaki również pokroić, tak żeby rozmiarem odpowiadały pomidorom. Do moździerza wrzucić kilka listków rozmarynku i sporą ilość tymianku. Dodać dwa ząbki czosnku zalać oliwą, doprawić solą i wszystko dokładnie utrzeć. Na naczynie żaroodporne wyłożyć ziemniaki z pomidorami i zalać oliwą z moździerza. Piec przez 20 minut w 180 stopniach po tym czasie dołożyć kurczaka i piec kolejne 20 minut. Można włączyć termo obieg, żeby wszystko ładnie się przypiekło. Podawać.



 



             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz