niedziela, 18 sierpnia 2013

Ruskie pierogi

Może to nie pora na ruskie, ale miałam na nie straszną ochotę. Nie pozostało nic innego, jak tylko kupić ziemniaki i ser i nalepić pierogów. Przepis, oczywiście od mojej Mamy. Moim zdaniem najlepiej smakują ze śmietaną, ale można je polać np. skwarkami.

Przepis:
2 szklanki mąki
1 jajko
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 kg sera białego tłustego
70 dag surowych ziemniaków
2 łyżki masła
1/2 cebuli
sól, pieprz




Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, wbić jajko i dolać ciepłego, ale nie gorącego mleka. Posolić odrobinę. Ciasto zagniatać aż będzie łatwo odchodzić od ręki. Odstawić na chwilę żeby odpoczęło. W międzyczasie ugotować ziemniaki i dokładnie rozgnieść widelcem, następnie stopniowo dodawać do nich ser, stale ugniatając. Masło rozpuścić na patelni, zeszklić cebulkę i dodać do farszu. Ciasto podzielić na kilka części i cienko rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Farsz nakładać łyżeczką i dokładnie sklejać brzegi ciasta. Ulepione pierogi wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze śmietanką.



2 komentarze:

  1. to chyba moje ulubione pierogi :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają. Zjadłabym teraz kilka... a może nawet kilkanaście ;) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń