niedziela, 5 października 2014

Pizza z figami i kozim serem

Cześć dzisiaj szybki wpis bo chcemy jeszcze skorzystać z pięknej pogody! Wczoraj na kolację zaserwowaliśmy sobie pyszną pizzę figową. Ciasto mamy już opracowane do perfekcji, przepis tutaj. Wczoraj skorzystałam z połowy proporcji bo chciałam mieć tylko jeden placek. Ł. od pewnego czasu udoskonala karmelizowaną czerwoną cebulę z octem balsamicznym i wczoraj wyszła mu obłędna. Kilka prostych składników 6 minut w piecu, na rozgrzanym kamieniu i kolacja gotowa. Idealnie!

Składniki na wierzch pizzy:
figa
1/2 roladki koziego sera
1 czerwona cebula
rukola
oliwa
łyżka masła
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru trzcinowego 

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w plastry i zeszklić na rozgrzanym maśle następnie posłodzić i odrobinę posolić. Dodać ocet balsamiczny. Podgrzewać aż sos się zredukuje. Ciasto przygotować zgodnie z przepisem. Gotowy placek skropić oliwą na wierzch położyć pokrojoną w plastry figę, ser i równomiernie rozłożyć karmelizowaną cebulę. Wstawić do rozgrzanego pieca na kamień do pizzy na około 6 minut. Podawać posypane świeżą rukolą.


2 komentarze: