Przyszedł czas na ciepłe śniadania. Takie, które rozgrzeją nas od środka i sprawią, że będziemy mieli siłę i chęci stawić czoła chłodnym i mglistym porankom. Dzisiaj przygotowałam dla nas pieczone owoce z dodatkiem jogurtu naturalnego. Wszystko podkręcone cynamonem, miodem i kwaskowatym dżemem porzeczkowym. Idealny duet jesienno-letnich smaków.
Składniki dla 2 osób:
1 gruszka
2 śliwki
1 banan
1 nektarynka
cynamon
2 łyżeczki miodu
2 małe jogurty naturalne
2 łyżki dżemu z czarnych porzeczek Łowicz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Wszystkie owoce pokroić w średniej wielkości kostkę. Polać miodem, doprawić szczyptą cynamonu i dodać 2 łyżki dżemu porzeczkowego. Owoce wymieszać, tak by pokryły je wszystkie dodatki i podzielić na dwie porcje. Każdą z nich wyłożyć na osobną folię aluminiową i zawinąć tworząc sakiewkę (folię złożyć na pół i zagiąć wszystkie boki). Piec przez około 10 minut aż owoce zmiękną. Podawać z jogurtem naturalnym.
Wpis bierze udział w akcji dżem dobry, pobudka.
Mmm pieczone owoce *.*
OdpowiedzUsuń