Są takie dni, w których Ł. ogłasza, że kolację szykuje on a ja mam grzecznie czekać na efekt. Wczoraj też tak było, nie protestowałam przesadnie i z ciekawością czekałam na to, co zostanie mi podane. Ł. z zapałem zabrał się do pracy, ale z kuchni, zamiast odgłosów gotowania słyszałam tylko nerwowe stukanie w klawiaturę. Biedak pomylił przepisy, kupił nie to co trzeba i w popłochu szukał ratunku przeglądając przepisy i szukając co może stworzyć z tego, co kupił. Ostatecznie gotowaliśmy razem przygotowując pyszny omlet z kozim serem. Bardzo dobry pomysł na szybką i pyszną kolację na ciepło.
Składniki dla 2 osób:
4 małe ziemniaczki
4 jajka
1/2 koziego sera w roladce
śmietana 12%
cebulka dymka
szczypior
1 łyżka masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piec rozgrzać do 150 stopni C.Ziemniaki ugotować i pokroić na czwórki. Do miski wbić jajka i doprawić solą i pieprzem. Dymkę posiekać i zeszklić na maśle następnie dodać do niej ziemniaki i lekko przesmażyć. Jaja mocno roztrzepać tak żeby masa była puszysta i wylać na patelnie. Następnie na omlecie rozłożyć plasterki sera i zrobić kilka kleksów ze śmietany. Na wierzch położyć szczypior. Całość wstawić do pieca na ok 10 minut, aż ser się roztopi. Podawać.
smakowałby mi jestem pewna, bo uwielbiam kozie sery
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie, przemawia do mnie dobór składników. Omlet z kozią nutą brzmi bosko !
OdpowiedzUsuń