środa, 22 października 2014

Omlet z kozim serem

Są takie dni, w których Ł. ogłasza, że kolację szykuje on a ja mam grzecznie czekać na efekt. Wczoraj też tak było, nie protestowałam przesadnie i z ciekawością czekałam na to, co zostanie mi podane. Ł. z zapałem zabrał się do pracy, ale z kuchni, zamiast odgłosów gotowania słyszałam tylko nerwowe stukanie w klawiaturę. Biedak pomylił przepisy, kupił nie to co trzeba i w popłochu szukał ratunku przeglądając przepisy i szukając co może stworzyć z tego, co kupił. Ostatecznie gotowaliśmy razem przygotowując pyszny omlet z kozim serem. Bardzo dobry pomysł na szybką i pyszną kolację na ciepło.

Składniki dla 2 osób:
4 małe ziemniaczki
4 jajka
1/2 koziego sera w roladce
śmietana 12%
cebulka dymka
szczypior
1 łyżka masła
sól, pieprz

Przygotowanie:
Piec rozgrzać do 150 stopni C.Ziemniaki ugotować i pokroić na czwórki. Do miski wbić jajka i doprawić solą i pieprzem. Dymkę posiekać i zeszklić na maśle następnie dodać do niej ziemniaki i lekko przesmażyć. Jaja mocno roztrzepać tak żeby masa była puszysta i wylać na patelnie. Następnie na omlecie rozłożyć plasterki sera i zrobić kilka kleksów ze śmietany. Na wierzch położyć szczypior. Całość wstawić do pieca na ok 10 minut, aż ser się roztopi. Podawać.


2 komentarze:

  1. smakowałby mi jestem pewna, bo uwielbiam kozie sery

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie, przemawia do mnie dobór składników. Omlet z kozią nutą brzmi bosko !

    OdpowiedzUsuń