sobota, 8 listopada 2014

Brownie z kajmakiem na deszczowy dzień

Co lubią wszyscy? Czekoladę! A jeśli połączy się z ją ze słodką masą krówkową powstaje wspaniałe antidotum na jesienną chandrę. Szczególnie polecam w taki dzień jak dziś. Cały tydzień mogliśmy cieszyć się pięknym słońcem i ciepłymi dniami. No, kto mógł ten mógł.. ja co najwyżej mogłam popatrzeć sobie przez okno w pracy. Oczywiście kiedy tylko przyszedł upragniony weekend i to do tego 4 dniowy pogoda postanowiła wrócić do listopadowych standardów. Super. Na szczęście czy słońce czy deszcz, brownie zawsze smakuje wybornie.

Przepis pochodzi z Moich Wypieków. 

Składniki na 12 kawałków:
115 g masła
170 g gorzkiej czekolady
25 g kakao
3 duże jajka
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (zamieniłam na opakowanie cukru wanilinowego)
140 g mąki pszennej
1 puszka kajmaku

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. W garnuszki rozpuścić masło, dodać do niego czekoladę i wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie je rozprowadzić tak żeby nie zostały żadne grudki. Przestudzoną czekoladową masę przełożyć do misy miksera odrobinę posolić i włączyć mikser na największe obroty. Po kolei dodawać jajka następnie cukry i mąkę. Foremkę do brownie wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią 1/2 masy czekoladowej. Następnie, delikatnie wyłożyć 1/3 kajmaku z puszki i przykryć pozostałą ilością czekolady. Na wierzch wyłożyć 2/3 kajmaku. Całość piec 45 minut.


1 komentarz: