niedziela, 20 lipca 2014

Żytnia tortilla z kurczakiem

Tortille przygotowywałam w domu nie raz ale zawsze z wykorzystaniem gotowych placów. Tym razem postanowiłam zrobić wszystko sama. Chciałam stworzyć zdrowy i sycący posiłek po którym nie czułabym się ospała tak żeby po odczekaniu 1-2 godzin mieć jeszcze siłę i chęć na sport. Nie jestem zwolenniczką aktualnej mody - "pszenica to zło" ale tym razem zastąpiłam ją mąką żytnią. Przepis na ciasto to moja radosna twórczość, muszę przyznać, że wyszło dokładnie takie jak chciałam. Placki są miękkie i łatwo się je zwija a d tego są po prostu smaczne. Nadzienie możecie modyfikować do woli ja poszłam w klasykę.


Składniki na 3 duże lub 5 małych placków:
ciasto:
1 szklanka mąki żytniej
1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli

nadzienie:
1 pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
słodka papryka
warzywko
2 pomidory
sałata rzymska
1/2 cebuli dymki
jogurt grecki / bałkański

Przygotowanie:
Ciasto zagnieść, powinno być gładkie i sprężyste. Kurzą pierś obrać z błon i przekroić na 2 kawałki. Zamarynować w czosnku (1 ząbek) papryce i warzywku. Ciasto podzielić na 5 równych kawałków każdy z nich rozwałkować na cienki placek. Patelnię rozgrzać i delikatnie posmarować olejem, placki smażyć dosłownie 1 minutę z każdej strony. Jeśli zostawicie je za długo będą się kruszyć. Kurczaka usmażyć na patelni grillowej następnie pokroić w mniejsze kawałki. Tortille posmarować jogurtem z dodatkiem czosnku dodać sałatę pomidora i mięso. Jeśli placki się kruszą złożyć ja na pół lub zwinąć.



1 komentarz: