poniedziałek, 18 listopada 2013

Owsianka z orzechami, żurawiną i gruszką.

Znowu śniadaniowo. Wczoraj na jednym z funpage'ów, które śledzę na FB pojawił się post o zdrowym śniadaniu, jakim jest owsianka. Są tacy, którzy jedzą ją codziennie i nie wyobrażają sobie innej formy porannego posiłku. Ja do nich nie należę, ale od czasu do czasu fajnie jest urozmaicić jadłospis. Owsianka to bardzo wdzięczna potrawa, bo można ją przygotować na milion różnych sposobów. Tak właściwie wszystko zależy od tego, co akurat mamy w domu. Moje dzisiejsze dodatki to orzechy laskowe, suszona żurawina i gruszka. Pyszne, pożywne śniadanie, po którym czuję się syta około 4 godzin! :)
 
Składniki dla 2 osób:
1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka
garść orzechów laskowych
garść suszonej żurawiny
1 gruszka
 
Przygotowanie:
W garnuszku z grubym dnem, na średnim ogniu, zagotować płatki zalane mlekiem. Następnie zmniejszyć ogień i podgrzewać aż do otrzymania pożądanej przez nas konsystencji, ok 5-7 minut.
 Na ostatnią minutę gotowania dodać orzechy i żurawinę. Po zdjęciu z ognia przełożyć do miseczek i udekorować na wierzchu pokrojoną w paski gruszką.
 
Żurawina nada owsiance dużo słodyczy, ale można ewentualnie dosłodzić całość miodem.
 
 

2 komentarze: