Od trzech tygodni żywimy się głównie szparagami. Wprawdzie jeszcze nigdy nie udało mi się najeść na zapas ale sezon jest tak krótki, że każdy dzień bez nich jest dniem straconym :) Szparagi zawijane w szynkę parmeńską to klasyk i w tym roku już takie jedliśmy. Ale czemu by nie owinąć ich w coś innego...? Cienkie plasterki cukinii idealnie się do tego nadają. Do tego jakiś pyszny ser, sadzone jajko i w 30 minut kolacja gotowa.
Składniki dla 3 osób:
3 jajka
pęczek zielonych szparagów
12 pomidorków malinowych
1 żółta cukinia
10 dag szynki parmeńskiej
1 kulka sera mozzarella
10 dag sera manchego lub innego dojrzewającego sera
2 ząbki czosnku
oliwa, masło
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Szparagi umyć i ułamać zdrewniałe końcówki. Umytą cukinię pokroić w cienkie plastry, za pomocą obieraczki do warzyw. Mozzarelle i ser manchego pokroić w słupki. Połowę szparagów owinąć szynką parmeńską, w środek wkładając mozzarellę a drugą połowę przygotować z manchego i owinąć cukinią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać obficie oliwą, posolić i popieprzyć. Na wierzchu ułożyć pomidorki i całość posypać posiekanym czosnkiem. Piec przez 20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę masła i usmażyć jajka sadzone. Wszystko podawać razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz