czwartek, 12 maja 2016

Mini tarty rabarbarowo - truskawkowe

Na rabarbar sezon jest dość krótki a te tarty skradną Wam serce. Ciasto jest super kruche, połączenie truskawek i rabarbaru dość klasyczne, ale wanilia świetnie podkręci ich smak. Zaufajcie mi tarty wyjdą pyszne a Wy będziecie chcieli zrobić je jeszcze raz... i jeszcze raz... :)

Składniki na ciasto:
90g masła
1 łyżka oleju rzepakowego
4 łyżki wody
1 łyżka brązowego cukru
150g mąki
szczypta soli

owoce:
1 łyżka masła
1,5 łodygi rabarbaru
25 dag truskawek
1 laska wanilii
3 łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Do naczynia żaroodpornego dodać masło, olej rzepakowy, wodę cukier, sól i wstawić do pieca na 15 minut. Kiedy masło się roztopi, zacznie brązowieć na brzegach naczynia, wyjąc je z pieca. Na rozgrzany tłuszcz wysypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką aż do połączenia. Bardzo ciepłe ciasto przełożyć do foremek (zostawić ok 2 łyżek na kruszonkę), nakłuć widelcem i piec 15 minut. W tym czasie można przygotować owoce. Rabarbar obrać i pokroić w mniejsze kawałki (ok 2 cm), truskawki pozbawić szypułek i przekroić na pół. W garnuszku rozpuścić łyżkę masła wrzucić rabarbar i dusić ok 5-7minut aż zmięknie. Następnie dodać cukier i laskę wanilii. Kiedy cukier się skarmelizuje po 2-3 minutach) dodać truskawki. Delikatnie wymieszać by truskawki przesadnie się nie rozpadły. Po 15 minutach wyjąć foremki z ciastem z pieca. Przełożyć na nie owoce i pokruszyć resztę ciasta, którą odłożyliśmy wcześniej. Piec kolejne 15 minut i gotowe. Zapakować w papier śniadaniowy, włożyć do koszyka i jechać na piknik! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz