wtorek, 10 maja 2016

Quiche z zielonymi szparagami i kozim serem

Jak co roku... już są! Szparagi, w najbliższych dniach nie będę jadła nic innego! Dziś przepis na pyszny quich, który sprawdza się na ciepło i na zimno.

Składniki ciasto:
250g mąki pszennej
100 ml oleju rzepakowego
1 jajko
szczypta soli

Nadzienie:
5 jajek
60 ml śmietany 12%
60 ml śmietanki 30%
1 pęczek zielonych szparagów
1 roladka koziego sera
świeży tymianek (ok 7 gałązek)
świeży szczypiorek
sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Składniki na ciasto połączyć do uzyskania jednolitej gładkiej masy, w razie konieczności podsypać mąką lub dolać oleju. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę żeby odpoczęło. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Po upływie godziny ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować (najwygodniej będzie między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć na formę do tarty. Przykryć papierem do pieczenia, który następnie obciążyć np fasolą jaś i wstawić do pieca na 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z wierzchu i piec kolejne 15 minut. Następnie wyjąc ciasto z pieca i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Do miski wbić jajka, dodać oba rodzaje śmietany, sól i dużą ilość świeżo mielonego pieprzu. Z gałązek tymianku oberwać listki i również dodać do jajek. Szparagi przełamać tak by pozbyć się zdrewniałej części (każdego szparaga należy lekko wygiąć, przełamią się naturalnie w odpowiednim miejscu). Szparagi ułożyć na cieście i zalać masą jajeczną. Następnie pokruszyć kawałki koziego sera i posypać nim całość. Piec przez kolejne 30 minut z termoobiegiem. Na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu quiche ułożyć szczypiorek.



1 komentarz: