czwartek, 19 lutego 2015

Ciasteczka migdałowe z dżemem porzeczkowym

Na ten przepis natknęłam się przypadkiem, szukając czegoś zupełnie innego. Kiedy zobaczyłam zdjęcie małych, uroczych ciasteczek wiedziałam, że niebawem zagoszczą u mnie w kuchni. Przygotowanie jest banalne, więc każdy dzień na pieczenie jest dobry, nie martwcie się nie spędzicie w kuchni zbyt wiele czasu a efekt będzie bardzo przyjemny. Ciacha mają maślano-migdałowy smak i rozpływają się w ustach. Dla kontrastu ze słodkością użyłam kwaśnego dżemu porzeczkowego. Nie zaskoczę Was informacją, że zniknęły w kilka minut? :)

Oryginalny przepis znajdziecie tu.

Składniki na ok 25 sztuk:
125 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
1 żółtko
110 g mąki pszennej
110 g zmielonych na mączkę migdałów
3 łyżki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w dzieży miksera i zagnieść ciasto.  Następnie kulę ciasta włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Z ciasta odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce. Każde ciastko spłaszczyć z góry i zrobić w nim wgłębienie palcem a następnie nałożyć dżem. Piec ok 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić, kiedy ciastka są ciepłe mocno się kruszą.


2 komentarze:

  1. PYSZNE CIASTECZKA-UWIELBIAM MAŚLANE! ZAPRASZAM NA ''OWSIANE CIASTECZKA'' POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/ciasteczka-owsiane-musli.html

    OdpowiedzUsuń