środa, 4 lutego 2015

Hummus

Dzisiaj zdrowo, w sam raz na kolację. Hummus, czyli pyszna pasta z ciecierzycy do zrobienia w pięć minut. Ja lubię, kiedy wyraźnie czuć w nim ostry smak czosnku, więc dobór proporcji to trochę kwestia gustu. Świetnie smakuje na picie albo razowym chlebie. My wyjadamy go łyżką prosto z miski malaksera ;)

Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki sezamu
1 łyżka oleju sezamowego
2-3 łyżki wody
sól

Przygotowanie:
Ciecierzycę odcedzić na sitku i wrzucić do blendera. Sezam podprażyć na patelni aż zrobi się złoty i przesypać do moździerza, dolać oleju sezamowego i utrzeć na pastę. Następnie dodać do ciecierzycy razem z czosnkiem, solą i wodą. Całość zmiksować na gładką masę. Hummus podawać skropiony oliwą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz