poniedziałek, 29 grudnia 2014

Zupa grzybowa na zakwasie

Ta zupa pojawiła się w naszym domu stosunkowo niedawno i jest jednym z eksperymentów mojej Mamy. No bo w sumie czemu by nie dodać do grzybowej trochę żurkowego zakwasu i nie sprawdzić co z tego wyjdzie? Wyszło coś pysznego, pamiętam jak podałyśmy ją pierwszy raz, goście nie mogli zdecydować się co jedzą - element zaskoczenia gwarantowany.

 "Pyszna ta grzybowa, ale z fasolą jeszcze nie jadłam". "Jaka grzybowa? Przecież to żurek, ale z grzybami?"

Prawda jest taka, że grzybowa i żurek to dobrana para a kwasowość żurku świetnie współgra ze smakiem grzybów. Fasola sprawia, że zupa jest bardzo sycąca - prawdziwy zimowy kąsek.

Składniki:
1/2 l bulionu wołowo-drobiowego
30 dag suszonych grzybów
1/2 l zakwasu na żurek
ugotowana fasola jaś
tłuczona kolendra
sól, pieprz
śmietana 18%

Przygotowanie:
Do przygotowanego wcześniej bulionu wrzucić grzyby i zagotować. Następnie dodać zakwas na żurek, doprawić solą, pieprzem oraz tłuczoną kolendrą. Przed podaniem do miseczki wsypać kilka ugotowanych fasolek jaś i zalać zupą. Na wierzchu zrobić kleks z tłustej śmietany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz