wtorek, 23 grudnia 2014

Mus czekoladowy z granatem

Deser, szybki prosty i pyszny! Może wieczory nie są typowo zimowe, ale zjedzony pod śliczną rozświetloną choinką i w dobrym towarzystwie na pewno wprowadzi Was w świąteczny nastrój. Do tego polecam jakiś milusi kocyk i Michela Buble w głośnikach..przy odrobinie wyobraźni za oknem zrobi się śnieżnie a nie deszczowo... W końcu nie samym makowcem stoi Boże Narodzenie!


Składniki na 6 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
350 ml śmietanki kremówki
1/2 granatu

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W garnuszku zagotować wodę i postawić na nim miskę, tak żeby nie dotykała bezpośrednio do wody. Czekoladę wrzucić do miski i powoli rozpuszczać. Śmietanę ubić na sztywno i odłożyć część do dekoracji. Kiedy czekolada przestygnie wlać ją powoli do ubitej śmietany cały czas miksując na wolnych obrotach. Masę przelać do pucharków i wstawić do lodówki na kila godzin aż stężeje (najlepiej na całą noc). Przed podaniem udekorować resztą śmietany i pestkami granatu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz