niedziela, 9 listopada 2014

Kur-kur czyli kurczak w kurkumie, curry i śmietankowym serku


Przyszedł czas na dania rozgrzewające, pełne aromatycznych przypraw. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam pałki kurczaka w wersji lekko egzotycznej, bo z dodatkiem pasty curry. Serek naturalny Apetina, którego użyłam jako podstawę marynaty świetnie sprawdził się w pieczeniu, i stanowił bazę dla połączenia się wszystkich smaków. Jednocześnie bardzo dobrze łagodził ostry smak chilli i pasty curry. Przepis wart wypróbowania przy najbliższej okazji!

Składniki:
12 pałek kurczaka
Opakowanie serka kremowego Apetina o smaku naturalnym
3/4 opakowania jogurty greckiego
1,5 cm świeżego imbiru
2 łyżeczki kurkumy
1 papryczka chilli
1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka tłuczonych nasion kolendry
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
4 ząbki czosnku
szczypta soli

świeży tymianek
świeże oregano

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty: serek Apetina, jogurt grecki, imbir  świeży i mielony, kurkumę, drobno posiekane chilli (razem z nasionami), nasiona kolendry, pastę curry i posiekany czosnek. Następnie zanurzyć w niej pałki z kurczaka i dokładnie wymieszać, tak by pokryła mięso. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie kurczaka przełożyć do brytfanki i przykryć gałązkami świeżych ziół: oregano i tymianku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, mięso piec przez 1 godzinę i 15 minut, aż zrobi się pięknie brązowy i przypieczony z wierzchu. Podawać ze świeżą sałatą i pieczonymi ziemniaczkami. Pycha!




Wpis bierze udział w akcji "Dania z serkami kremowymi"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz