niedziela, 9 marca 2014

Minifrittaty z kukurydzą zielonym groszkiem

U nas występują dzisiaj w roli przystawki ale świetnie będą się nadawały na leniwe niedzielne śniadanie. Przepis wyszukała moja Mama i na wstępie został zmieniony, brokuły, których szczerze nie cierpię zostały zamienione na zielony groszek i kukurydzę. Z tym przepisem możecie eksperymentować do woli i dodawać to, co lubicie. Oryginał pochodzi z tej strony.


Składniki:
1/3 szklanki mrożonego zielonego groszku*
3 łyżki mrożonej kukurydzy*
1/4 śmietanki 18%
5 jajek
70 g startego żółtego sera np. cheddar
masło do wysmarowania foremek
sól, pieprz

* mrożony groszek i kukurydza są domowej roboty ;)


Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Jajka roztrzepać dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Foremki (np. do sufletów) wysmarować masłem, na dno każdej z nich wylać łyżkę masy jajecznej następnie wrzucić groszek i kukurydzę, posypać startym serem i dolać resztę masy jajecznej. Na wierzch nasypać jeszcze trochę sera. Foremkę wypełnić do 3/4 wysokości. Piec ok 15 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz